Răspuns :

1.

a)

6 produse din material lemnos aflate în sala de clasă: scaun, bancă, catedră, dulap, bibliotecă, cuier.

Toate produsele enumerate, odată ce gradul lor de deteriorare nu mai permite folosirea lor în scopul pentru care au fost construite/fabricate, pot fi utilizate pe post de lemn de foc, pot fi transformate în talaș sau rumeguș pentru animale sau anumite bucăți de lemn în stare mai bună se mai pot folosi pentru alte proiecte practice (ex: alte obiecte de mobilier, rafturi pentru perete, obiecte decorative, tablouri, rame, sculpturi din lemn, table de șah, lăzi, cutii, tocătoare pentru bucătărie, linguri/spatule de lemn, mânere pentru cuțite etc.).

Modul în care pot fi reutilizate piesele de mobilier din clasă depinde și de materialul din care acestea sunt făcute, dacă la fabricarea lor s-a folosit lemn masiv sau placaj. Lemnul masiv își poate găsi o nouă utilitate mult mai ușor decât o bucată de placaj datorită faptului că este lemn întreg, fiind doar tăiat și prelucrat/modelat pentru a i se da forma de care este nevoie pentru piesa de mobilier respectiv.

b)

Fișă de analiză - produs din material textil

- Denumire produs: față de pernă

- Gamă de produse: lenjerie pentru pat/dormitor

- Utilizare: acoperirea pernelor și păstrarea acestora în stare optimă pe termen lung

- Materiale folosite la fabricare: pânză din bumbac, ață (+opțional: fermoar sau nasturi)

- Instrumente/mașinării folosite: mașină de cusut, foarfecă, centimetru/linie gradată, șabloane, cretă (pt. marcarea dimensiunilor pe material), degetar

- Schiță: (o vei desena tu)

- Operații tehnologice: măsurarea și tăierea materialului; îmbinarea/coaserea bucăților de material și a nasturilor/fermuarului, dacă e cazul

- Alcătuire: fața anterioară și posterioară, spațiu interior pentru pernă

- Formă: dreptunghiulară(55×80cm) SAU pătrată (75×75cm), dreaptă

- Prezentare: ambalate individual, în pachete de câte 2/4 bucăți sau în seturi de lenjerie de pat

- Preț: minim 6 lei/buc (prețul variază în funcție de calitate, complexitatea modelului etc.)

- Posibile defecte: material agățat sau găurit, ațe rămase de la cusut, pete

c)

Proprietățile materialelor din lut: plasticitatea, puterea liantă, contracția.

d)

Materiale compozite: fibră de sticlă, fibră de carbon, beton armat, chirpici, Kevlar, teflon, hyfil, rășini epoxidice etc.

Avantaje: posibilitatea modulării proprietăţilor materiilor prime, în acest fel obţinându-se game foarte variate de materiale, a căror utilizare se poate extinde în aproape toate domeniile de activitate tehnică; + rezistență, durabilitate, rigiditate, greutate redusă, costuri de fabricație și consum energetic reduse.

e)

Metode de promovare și valorificare a unui produs simplu, realizat de tine la ora de ed. tehnologică și aplicații practice:

- expunerea produsului în cadrul unor expoziții, pe internet/rețele de socializare, în revista școlii sau reviste pentru elevi cu rubrici dedicate lucrărilor practice

- punerea în vânzare a produsului

2.

a) șablon (din hârtie/carton/plastic), material (pânză/pâslă/fetru), ață, ac, foarfecă, umplutură

b)

- trasarea conturului după șablon pe material (șablonul este fixat de material cu ajutorul unui bold)

- tăierea formelor

- se cos cele două forme între ele, lăsând o deschizătură prin care se poate introduce umplutura, iar apoi se finalizează cusătura

c) ~ la acest subpunct vei realiza tu schița ~

d)

Decorațiuni pentru brad realizate prin metoda origami - materiale și instrumente necesare: hârtie colorată (opțional: ac, ață, panglică, foarfecă, lipici).

Fulg/Stea din hârtie (6 elemente) - materiale și instrumente necesare: hârtie colorată, riglă, foarfecă, lipici/capsator, creion, radieră.

3.

Materiale și instrumente: sârmă, cuie, suprafață de lemn

Schiță: ~o vei realiza tu~

Calcul economic: placă lemn - 1 leu; cuie - 3 lei; sârmă - 10 lei; Total=14 lei