Răspuns :

Explicație:

Dacă încerci să pui un ou vertical pe o suprafață plană, ea se va răsturna culcat. Această răsturnare se întâmplă deoarece ea are legătură cu distribuția materialului din care e făcut oul. Cu alte cuvinte, răsturnarea depinde de forma oului, care e un fel de oval. Un cerc nu se va răsturna niciodată deoarece ea are o formă uniformă(adică nu are „umflături”). Așa că haide să facem o analogie cu două cercuri ce sunt legate cu o linie(vezi figura atașată).

După cum se vede, cu albastru am marcat centru cercului mare, iar punctul roșu reprezintă centrul de masă a cercului mare și mic. Centrul de masă e acel punct în care dacă îl prindem de acolo, sistemul cerc mic-mare nu se rotește, deoarece acest punct joacă rolul de balans.  Dacă prindem un punct aflat sub centrul de masă, sistemul începe să se răstoarne. De ce? Pentru că acest punct este mai aproape de cercul mare(greu) decât cel mic(ușor).  Dacă luăm un punct deasupra centrului de masă atunci sistemul cerc mare-mic nu se răstoarnă, dar dacă îl și împingem ușor el va oscila puțin, unde ulterior va reveni la starea de echilibru.

Revenind la ou, se vede o asemănare dintre acesta și sistemu cerc mic-mare. După cum spuneam, partea de jos a oului e mai grea(cercul mare) și cea de sus mai ușoară(cercul mic). Astfel, analog cu cele două cercuri, oul este „luat” de partea cea mai de jos a acestuia(punctul roșu). Dar acest punct se află sub centrul de masă(albastru). Oul începe să se răstoarne!

Vezi imaginea Sergiou
Vezi imaginea Sergiou