Răspuns :
Răspuns: Este vorba de un fenomen complex, numit Aurora polara
Deși nu pare rezistenta, atmosfera este cel mai bun scut al Pamantului. Distruge meteoroizii - pe care ii arde si ii transforma in meteori si blochează radiațiile nocive ale Soarelui ( ultravioletele precum si particulele subatomice ce constituie " vantul solar").
Sub granița dintre atmosfera si spațiul cosmic ( exosfera), exista o pătura de aer rarefiat, numit termosfera. Acolo au loc fenomene fizice mai speciale, moleculele rarefiate ale gazelor din aer se ciocnesc si absorb radiația solara, încărcându-se cu sarcina electrica. Acest fenomen face ca planeta sa fie protejata. Ajunse la nivelul solului, particulele solare pot interacționa cu liniile electrice, ceea ce poate duce la căderea curentului electric la nivel de continent !!
După un timp, moleculele / atomii se descarcă prin emisie de energie luminoasa. Noi, la 100 de kilometri mai jos, pe sol, vedem aceste lumini ciudate si suntem impresionați. Deoarece moleculele respective sunt încărcate electric, ele sunt atrase de câmpul magnetic mai puternic din zona Polilor geografici. Aceste lumini se vad cu precădere in zonele polare si au fost denumite "Aurore "
Aurora din emisfera nordica se numește Aurora Boreala, este observata mai frecvent, deoarece spre Cercul Polar de Nord sunt zone locuite;
Aurora din emisfera sudica, Aurora Australa, se vede mai rar, deoarece in Antarctica nu avem prea mulți observatori ( nici macar pinguinii nu locuiesc pe continentul extrem de înghețat si nu are cine sa se uite la cer ).
Când Vântul solar este foarte puternic ( explozii solare), aurorele sunt observabile si la latitudini mai joase, adică si in zona mediteraneeană, de exemplu.