Răspuns :

Răspuns:

Explicație:

a) Asupra lichidului actioneaza presiunea atmosferica, atat de deasupra cat si din lateral pe fiecare gaura si astfel se anuleaza, ramanand doar presiunea din interiorul lichidului, numita presiune hidrostatica care are forumula p=ρgh, deci aceasta presiune depinde de inaltimea de la punctul respectiv la suprafata lichidului. La gaurile aflate la acelasi nivel avem acelasi jet pentru ca si presiunea hidrostatica este egala la acel nivel. Cu cat gaurile sunt mai sus, presiunea hidrostatica e mai mica si deci si jetul e mai slab, invers pentru cele mai de jos.

b) cand se sufla in flacon, presiunea de deasupra e mai mare decat presiunea atmosferica din lateral si jeturile sunt mai puternice.

c) inchizand dopul, presiunea atmosferica nu mai poate actiona permanent de deasupra asupra lichidului, doar la inceput. Pe masura ce nivelul scade, presiunea de deasupra scade si ea si incet-incet curgerea prin gauri se va datora doar presiunii hidrostatice care trebuie sa invinga presiunea atmosferica din lateral care se mentine nestingherita, iar cand presiunea hidrostatica nu mai poate "invinge" presiunea atmosferica din lateral, lichidul nu va mai curge prin gauri, intai prin cele mai de sus, apoi nici prin cele mai de jos (depinde de h totusi ca sa ajunga sa nu mai curga deloc).