Răspuns :
Răspuns:
Leonardo Da Vinci (1452-1519)
Pictor, sculptor, om de ştiinţă, inventator, filozof, este un simbol al picturii renascentiste, un „psiholog” al artei. A inventat tehnica sfumato prin care spera să redea cel mai bine trăirile şi emoţiile prin culori. Da Vinci este unul dintre cei mai renumiţi pictori din lume, de la care ne-au rămas, printre altele, „Mona Lisa” şi „Cina cea de taină”.
Jacques-Louis David (n. 30 august 1748,Paris, Regatul Franței – d. 29 decembrie 1825 Bruxelles, Regatul Unit al Țărilor de Jos) a fost unul dintre cei mai influenți pictori francezi ai stilului Neoclasic ## Considerat adesea ca o perioadă relativ târzie din evoluția barocului, fiind caracterizat mai ales de bogăția și varietatea detaliilor și a ornamentelor, respectiv de exagerarea caracteristicilor barocului până la opulență, rococo este privit astăzi ca o perioadă relativ distinctă în evoluția artei occidentale. Spre sfârșitul perioadei sale de existență, a devenit relativ sincron și de multe ori s-a apropiat sensibil de neoclasicism.
Aidoma arhitecturii, interioarele rococo ridică ornamentarea bogată, în toate aspectele sale, la rang de postulat. Astfel, interioarele rococo prezintă similar fațadelor clădirilor timpului, pereți pictați și ornamentați (uneori chiar tavanele fiind decorate similar pereților), mobilier impozant, masiv și elaborat ornamentat, sculpturi de dimensiuni mici și medii, oglinzi de diferite dimensiuni, tapiserii în ton cu arhitectura, multiple reliefuri aplicate și, evident, picturi în ulei de diferite dimensiuni.
Frecvent folosit în epoca plină de lejeritate socială a Mariei Antoinette, stilul rococo își datorează numele unei combinații lingvistice dintre cuvântul francez rocaille, adică scoică, și cel italian barocco, adică de sorginte baroc.
Bogăția ornamentației vecină cu opulența, curbele ornamentale infinit încolăcite folosite cu obstinație, respectiv accentuarea cu precădere a artelor decorative și a designului interior, au creat un fel de tratare cu indulgență superioară a întregului curent în prima treime a secolului al XIX-lea, când rococo-ul atinsese apogeul său. Oricum, relativ repede, termenul de rococo s-a impus în lumea criticii de artă a anilor 1850, nemaifiind privit peiorativ, ca ceva vetust ci, așa cum o merita, ca o întreagă perioadă artistică marcantă. 3) Caspar David Friedrich ,Joseph Mallord William Turner 4) Gustave Courbet (n. 10 iunie 1819 – d. 31 decembrie 1877) a fost un pictor francez, fiind cel mai important reprezentant al realismului. Picturile sale au o tematică variată inspirată din contemporaneitate (compoziţii de gen, portrete, peisaje, pictură animalieră, natură moartă) demonstrând că se poate face o pictură de mare valoare şi fără eroi legendari, figuri istorice, zeităţi specifice romantismului.
Lucrări: Fumătorul de pipă (Autoportret), Domnişoare pe malul Senei, Înmormântarea de la Ornans, Valuri.