Răspuns :
Răspuns:
1. Cerințele de recoltare a semințelor de plante floricole sunt:
- semințele se recoltează după ce floarea s-a uscat.
- se recomandă, ca semințele florilor să se adune în momentul în care floarea s-a ofilit sau când aceasta capătă un aspect pufos.
- la plantele care au fruct de tip păstaie, semințele se recoltează când aceasta este uscată, de culoare maro.
- semințele fructelor se recoltează când acestea ajung la un punct maxim de maturare.
- evita recoltarea semințelor hibride, adică cele care se obțin din doua plante genetic diferite
- pentru recoltarea semintelor, alege o zi insorita si uscata.
In ceea ce privește cerințele de păstrare este recomandat ca semintele recoltate sa fie folosite in urmatorul an pentru a obtine maximum de calitate. Procentul de germinatie scade in functie de conditiile de depozitare, tipul semintelor si calitatea acestora. Cele mai bune rezultate se obtin cand se colecteaza seminte in fiecare an din cele mai bune plante si se folosesc in urmatorul an. Pregateste un plic de hartie in care sa le depozitezi pana la primavara. Inainte de a pune semintele in plic, scrie pe acesta denumirea plantei. Adauga apoi semintele si inchide plicul. Pentru a te asigura ca nu se desface il poti prinde cu o agrafa de birou. Evita sa folosesti lipiciul special pentru plicuri.
La final, adauga toate plicurile intr-o cutie incapatoare, preferabil din carton. Printre acestea este indicat sa adaugi cateva pliculete cu silicagel, pentru a tine umezeala la distanta. Depoziteaza cutia intr-un loc uscat si racoros pana la sosirea primaverii.
2. Inmultirea plantelor se poate face prin seminte sau pe cale vegetativa prin butasi, drajoni, stoloni, marcote, bulbi, tuberculi, tubero-bulbi, rizomi sau divizarea tufei.
3. Se plantează de obicei la o adâncime dublă, chiar triplă față de dimensiunile lor. Așadar, un bulb de cinci centimetri se plantează la o adâncime de 10-15 cm.
4. Uneltele pe care le folosim în lucrări agricole sunt: coasa, sapa, lopata, grebla, tăvălugul, furca, etc.
5. Plantele floricole ce se înmulțesc prin bulbi sunt: laleaua, narcisa, zambila, ghioceii, etc.
6. Plantele legumicole ce se înmulțesc prin bulbi sunt: ceapa, usturoiul etc.