Răspuns :

Cauze: Poluarea specifica: un tip de poluare provocat de cauze specifice si care are loc in zone reduse ca dimensiuni, motiv pentru care poate fi usor identificata. Acest tip de poluare a solului poate fi intalnita in mod normal in orase, in locatii ale unori vechi fabrici, in preajma soselelor, in gropile ilegale si in jurul statiilor de epurare.
Poluarea la scara larga: tipul de poluare ce acopera zone extinse si este determinata de mai multe cauze, motivele exacte care o provoaca fiind dificil de identificat. Cazurile de poluare din aceasta categorie implica raspandirea substantelor poluante in sistemele aer-pamant-apa si afecteaza serios sanatatea umana si mediul inconjurator.Printre cele mai comune cauze ale contaminarii solului cauzate de activitatile umane, FAO identifica industria, mineritul, activitatile militare, deseurile – inclusiv cele tehnologice – si managementul apelor reziduale, agricultura, cresterea animalelor, construirea de infrastructuri urbane si de transporturi.
Consecinte:Prejudiciile aduse sanatatii. Substantele care polueaza solul ajung in organismul nostru prin lantul trofic, determinand aparitia bolilor. Mai mult, raspandirea antibioticelor in mediu creste rezistenta agentilor patogeni la aceste medicamente.
Recolte mai slabe. Agentii de poluare a solului pun in pericol siguranta alimentatiei mondiale, reducand cantitatea si calitatea recoltelor.
Schimbarea climatica. In primul deceniu al secolului XXI, degradarea solului a eliberat in atmosfera intre 3.6 si 4.4 miliarde de tone de CO2.
Poluarea apei si aerului. Degradarea solului afecteaza calitatea aerului si apei, mai ales in tarile in curs de dezvoltare.
Dislocari de populatie. Degradarea solului si schimbarea climatica vor conduce la emigrarea unui numar de 50 – 700 de milioane de persoane pana in 2050.
Disparitia speciilor. Contaminarea solului este una dintre principalele cauze ce ar putea declansa cea de-a sasea extinctie in masa din istorie. Populatia de vertebrate de uscat a scazut cu 38% in perioada 1970-2012.
Desertificarea. Numarul de locuitori din cele mai aride regiuni ale pamantului ar putea reprezenta 45% din populatia mondiala pana in 2050, in timp ce zonele umede din lume s-au redus ca dimensiune cu 87% in ultimele trei secole.
Impactul economic. Conform prognozelor, pierderile economice cauzate la nivel global de degradarea solului vor depasi 10% din produsul intern brut mondial anual.