Răspuns :
Organele de simț sunt: pielea (analizator tactil), ochiul (analizator vizual), urechea (analizator acustico-vestibular), nasul (analizator olfactiv), limba (analizator gustativ).
Organele anexe ale ochiului sunt sprâncenele, pleoapele, genele.
Prezentarea tunicilor globului ocular:
1. Tunica externă este alcătuită din cornee (transparentă, nevascularizată) și sclerotică (pe ea se inseră mușchi extrinseci, care susțin globul ocular în orbită).
2. Tunica medie este vascularizată. Este formată din 3 segmente: coroida, corpul ciliar, irisul - care are în mijlpc un orificiu numit pupilă. În spatele irisului se află cristalinul.
3. Tunica internă este reprezentată de retină. Rolul său este de a recepționa și de a transforma stimulii luminoși în influx nervos.
Are 2 regiuni: pata galbenă, pata oarbă.
În pata galbenă sunt mai multe conuri decât bastonașe. În centru are o concavitate numai cu conuri.
În pata oarbă nu există celule fotosensibile (conuri și bastonașe).
Celulele cu conuri sunt adaptate pentru vederea diurnă. Celulele cu bastonașe sunt adaptate la vederea nocturnă.
Imaginea se formează pe retină.
Deficiențe senzoriale care afectează ochiul:
1. Hipermetropia este atunci când persoana îndepărtează obiectele de ochi pentru a vedea clar. Se corectează cu lentine convergente.
2. Miopia este atunci când persoana apropie obiectele de ochi pentru a le vedea clar. Se corectează cu lentine divergente.
3. Astigmatismul este un viciu de refracție și se corectează cu lentile cilindrice.
5. Daltonismul este o boală genetică care se manifestă prin înlocuirea uneia dintre culorile: roșu, albastru, verde, cu un ton cenușiu, deoarece acele persoane nu au din naștere celule cu con corespunzătoare uneia din cele 3 culori.