Răspuns :
Răspuns:
Forta = capacitatea sistemului neuromuscular de a se opune unei rezistente prin contractie musculara sau tensiunea realizata de un muschi in timpul unei contractii musculare.
Forta statica (izometrica)este forta realizata de un muschi in timpul contractiei izometrice
Forta dinamica este forta realizata de un muschi in timpul unei contractii izotonice.
Forta izokinetica este forta dinamica in care viteza de miscare este reglata astfel incat rezistenta este in raport cu forta aplicata in fiecare moment al amplitudinii miscarii.
Factorii de care depinde forta musculara :
1.diametrul de sectiune al muschiului : cu cat diametrul este mai mare cu atat forta va fi mai mare.
Excitantul biologic adecvat hipertrofiei musculare este efortul aproape maxim ca intensitate si cu repetitii frecvente.Doar in acest fel solicitarea biologica este suficient de importanta pentru a determina modificari in starea coloidala a proteinelor musculare, care vor accelera sinteza proteica.
Hipertrofia musculara nu inseamna numarul cresterii de fibre musculare, ci sporirea elementelor sarcoplasmice, a proteinelor contractile si a sintezei de ADN si ARN muscular.
Excitantul biologic trebuie sa ajunga sa determine oboseala musculara , un stress metabolic care va asigura cresterea fortei si hipertrofie musculara.
2.numarul de unitati motorii in actiune : in repaus tonusul muscular este asigurat de 2-5% din unitatile motorii ; intr-o contractie usoara sunt activate 10-30% din UM ; intr-o contractie musculara cu forta maxima, nr. UM=75%.
Antrenamentul (exercitiul repetat) va determina cresterea nr UM active, recrutate, prin cresterea capacitatii centrilor corticali de a angrena tot mai multe unitati motorii, producandu-se fenomenul de « sumatie spatiala ».
Creste capacitatea centrilor corticali de a angrena tot mai multe UM ale muschiului activat.
O serie de tehnici de facilitare neuroproprioceptiva se bazeaza pe « sumatia spatiala »
3.frecventa impulsurilor nervoase : centrii nervosi superiori influenteaza FM si prin frecventa impulsurilor nervoase transmise Žcresterea frecventei impulsurilor nervoase de la centrii nervosi superiori ,duce la activarea unui numar mai mare de UM – fenomenul de « sumatie temporala »
O serie de tehnici de facilitare neuroproprioceptiva se bazeaza pe « sumatia temporala »