Răspuns :
Răspuns:
Toţi îl cunoaştem pe Păcală. Este unul dintre cei mai iubiţi eroi ai snoavelor populare româneşti. Păcală este inteligent, sincer, isteţ, liber ca pasărea cerului, un justiţiar iubitor de adevăr şi dreptate, şugubăţ nevoie mare şi amuzant până peste poate. Cu vorbele lui în doi peri, făcând pe prostul şi ascunzându-se sub o mască de naivitate și simplitate, el găseşte ac de cojoc oricui. Păcală ştie foarte bine cine este şi care este rostul lui pe lume. Pentru el, lucrurile sunt foarte clare: nu suportă urâtul, prostia şi nedreptatea. Folosind umorul, farsele şi păcălelile, el îi pedepseşte pe cei certaţi cu legile omeniei şi îi altoieşte zdravăn ca să-şi înveţe lecţia şi să n-o mai uite câte zile vor avea.
Prin multe intamplari de ale sale, el isi arata istetimea, fiind cea mai importanta arma, impotriva boierilor si ale popelor care vor sa-l chinuie, dar pierzand, atat averea, cat si demnitatea.
Printre alte intamplari el si-a aratat prostia: cea mai cunoscuta fiind caratul usii, dar datorita lui Dumnezeu, care tine cu oamenii cinstiti, precum Pacala, aceste greseli reusesc sa fie de folos. La fel s-a intamplat si in intamplarea cu usa, deoarece prin acest fapt a scapat de moarte, castigand si niste bani.
O alta calitate a lui Pacala era si credinta sa in Dumnezeu, fara de care nu ar mai fi putut face niciuna din aceste peripetii, care distreaza din ce in ce mai tare cititorul de la capitol la capitol.
Înspirati de acest volum, satenii unui sat din Olt, si-au numit satul Pacala. Numele satului Păcala vine de la un om om isteţ, hâtru şi pus pe şotii, care, potrivit tradiţiei locale, ar fi trăit, cu mulţi ani inainte, pe acele meleaguri şi, căruia, oamenii i-ar fi zis Păcală. De aici, mai tărziu, s-a tras şi numele satului: Păcala (satul lui Păcală), este un fericit caz de asemănare (prin relaţionare) cu celebrul erou popular, personaj de legendă al snoavelor populare româneşti, cunoscut pentru umorul şi isteţimea sa, ascunse sub o mască de naivitate şi simplitate.