Răspuns :

Răspuns:

Globul terestru are mai multe straturi. Profunzimea fiecarui strat geologic este determinata de greutatea specifica a rocilor componente. Astfel în centru (miezul Terrei) se gasesc cele mai grele elemente care, prin procese fizico-chimice exoterme, ajung la temperaturi foarte ridicate (mii de grade Celsius), fapt ce determina topirea rocilor cu formare de gaze. Acest fenomen cauzeaza presiuni deosebit de mari, gazele cautand sa strapunga straturile de la suprafata. Rocile vecine magmei sufera procese de transformare, fiind numite roci metamorfice.

     Un vulcan se formeaza prin ridicarea scoartei, alcatuind „conul vulcanului”, sub presiunea gazelor si magmei (rocile topite). Materiile incandescente ies la suprafata printr-un crater(deschidere cu forme si diametre diferite). Un crater putin adanc se numeşte patera.

Cu toate ca vulcanii sunt în general asociati cu distrugere, ei au si unele efecte pozitive: minerale din adâncul Terrei fac ca pamantul din jurul multor vulcani sa fie foarte fertil; ei creeaza noi forme de teren pe fundul marilor, iar studiul vulcanilor contribuie in mod semnificativ la intelegerea noastra cu interiorului Terrei.