Citiţi textele, apoi răspundeţi la cerinţe:
A. ,,În statul spartan copilul aparţinea familiei numai până la vârsta de 7 ani; după care un spartan era total la dispoziţia statului până la vârsta de 60 de ani. Educaţia spartană consta în exerciţii fizice dure şi antrenament militar, urmărindu-se să i se formeze copilului sau tânărului un desăvârşit spirit de disciplină, de supunere oarbă, precum şi capacitatea de a suporta cele mai absurde privaţiuni fizice: umblând desculţi şi cu capul ras, antrenându-se complet goi, mâncând mizerabil şi insuficient, dormind pe o saltea de trestie şi adeseori fiind biciuiţi numai pentru a se deprinde să suporte durerea. În rest, o instrucţie intelectuală absolut minimă (şi de care foarte probabil că nu toţi copiii beneficiau); scris-citit, eventual câteva noţiuni elementare
de aritmetică şi de muzică militară.” (Ovidiu Drimba, Istoria Culturii şi civilizaţiei)
B. ,,Dascălii, după ce i-au invăţat pe copii literele şi ei sunt în stare să inţeleagă cuvintele scrise, îi pun să citească poemele poeţilor buni şi îi obligă să le înveţe pe de rost, căci ele conţin multe sfaturi bune, multe desluşiri, îndemnuri şi elogii ale oamenilor iluştri din trecut... Îi trimit apoi şi la instructorul de gimnastică pentru ca, având trupuri mai sănătoase, să le pună în slujba unei gândiri folositoare şi să nu le lase pradă laşităţii... în caz de războaie şi în alte împrejurări. Dar acestea le fac mai ales cei ce dispun de mijloace; or, de mijloace dispun în cea mai mare masură cei bogaţi." (Platon, Protagoras)

C. Educaţia, care constă în a-l pregăti pe viitorul războinic ca să-şi apere patria, până la moarte dacă trebuie, este mai curând fizică şi morală decât intelectuală. Învăţarea citirii şi scrierii se reduce aici la strictul necesar. Poezia şi muzica figurează în program, nu pentru a trezi simţul estetic al tinerilor, ci pentru a le exalta virtuţile războinice şi a-i îndemna pe viitorii soldaţi la luptă. Cursa, lupta, mânuirea armelor (spadă sau suliţă) şi mişcările de trupe fac să crească forţa musculară a copiilor şi îi învaţă aspra disciplină care domneşte pe câmpurile de bătaie.

1.Pornind de la sursele A şi C, menţionaţi o caracteristică a modelului de educaţie spartan; selectaţi în acest sens o informaţie din sursa A şi o informaţie din sursa C.

2. Pornind de la sursa B, menţionaţi o caracteristică a modelului de educaţie atenian.

3. Selectaţi din sursa B, două informaţii aflate în relaţie cauză-efect, precizând rolul fiecărei
informaţii.

4. Pornind de la sursa B, menţionaţi o caracteristică a modelului de educaţie atenian.

5. Identificaţi, pe baza surselor A, B şi C, o asemănare şi o deosebire între modelul de educaţie spartan şi modelul de educaţie atenian.

6. Menţionaţi o asemănare şi o deosebire între arta egipteană şi arta greacă.

7. Precizaţi 3 caracteristici ale artei romane.

8. Menţionaţi 3 exemple de construcţii specifice Orientului antic.

9. Precizaţi numele a 3 reprezentanţi ai culturii şi ştiinţei din Grecia antică.

Răspuns :

Bună! ❤️

Răspuns

1. O caracteristică a modelului de educație spartan este că, acesta se baza pe pregătirea fizică a tinerilor, în scopul de a deveni un buni soldați.

  • Informație din sursa  A : ”Educația spartană consta în exerciții fizice dure și antrenament militar, urmărindu-se să i se formeze copilului sau tânărului un desăvârșit spirit de disciplină, de supunere oarbă, precum și capacitatea de a suporta cele mai absurde privațiuni fizice.”
  • Informație din sursa C : ”Educația, care constă în a-l pregăti pe viitorul războinic ca să-și apere patria, până la moarte dacă trebuie, este mai curând fizică și morală decât intelectuală.”

2. O caracteristică a modelului de educație atenian este că, dascălii puneau accent pe pregătirea intelectuală a copiilor , aceștia fiind învățați să scrie, să citească și să învețe poeme pe de rost.

  • Informație din sursa B : ”Dascălii, după ce i-au Învățat pe copii literele (...)  îi pun să citească poemele poeților buni și îi obligă să le învețe pe de rost, căci ele conțin multe sfaturi bune.”

3. Cauză : ” având trupuri mai sănătoase”

Efect : ” să le pună în slujba unei gândiri folositoare și să nu le lase pradă lașității.”

4. (Vezi ex. 2 de mai sus )

5. Pe baza surselor A, B și C, o asemănare între modelul de educație spartan și cel atenian este că, ambele modele puneau accent pe sport, copiii având parte de pregătire fizică pentru menținerea unui corp sănătos.

O deosebire între cele două modele de educație constă în faptul că, spartanii puneau mai mult accent pe pregătirea fizică a copiilor, instrucția intelectuală rezumându-se la scris, citit și câteva noțiuni de aritmetică și muzică, pe când, pentru copiii atenieni era obligați să știe să scrie, să citească, și să învețe să recite poeme care conțin sfaturi și învățături.

6. O asemănare între arta egipteană si cea greacă este că, ambele au încurajat nuditatea, dar în contexte diferite.

O deosebire între arta egipteană și arta greacă  este dată de faptul că, arta egipteană era orientată spre religie, pe când cea greacă era mai orientată spre filosofie, aceasta explorând numeroase concepte ale vieții.

7. Caracteristici ale artei romane :

  • construcții cu bolta în formă de semicerc
  • utilizarea coloanelor în construcția templelor
  • pictura pe ”sticlă de aur”.

8. Exemple de construcții specifice Orientului Antic :Piramidele din Egipt, ziguratele, Farul din Alexandria.

9. Reprezentanți ai culturii din Grecia Antică : Socrate, Aristotel, Arhimede.

Succes

#copaceibrainly