Răspuns :
Răspuns:
Occidentali
CHEILE NEREI
Sunt cele mai lungi chei din Romania.
Cele mai lungi si poate cele mai populare dintre cheile tarii se intind pe aproximativ 22 de km intre localitatile Sopotul Nou si Sasca Romana din Caras-Severin.. Zona face parte din Parcul National Cheile Nerei-Beusnita si este fara indoiala locul pe care trebuie sa-l viziteze orice roman. Cararile serpuitoare cu teren accidentat si peisaje dramatice te conduc spre magnifica Cascada Bigar, mireasa din padure cu apele albastre care se scurd pe mushiul verde crescut peste colina.
Tot aici se afla si Ochiul Beiului, probabil cel mai frumos lac albastru-violet din tara. Pe lângă frumuseţea fabuloasă, Lacul Ochiul Beiului are şi o poveste care te-nfioară. Legenda spune că un bei hain ce deţinea aceste ţinuturi, avea un fiu cu ochi albaştri, care s-ar fi îndrăgostit de o localnică întâlnită în Poiana Florilor. Iubirea lor l-a înfuriat pe turc, iar acesta şi-a trimis oamenii să o ucidă pe valahă. Tânărul a plâns încontinuu, apoi a decis să-şi pună capăt zilelor, iar lacul s-a format din lacrimile scurse de ochii albaştri ai tânărului turc.
Cheile Nerei sunt formate de catre raul Nera ce străbate un defileu, cu aspect de chei, îngust, spectaculos și absolut sălbatic. Aici, unde pereții se înalță până la 200 de metri, apa Nerei și a afluenților săi, a săpat și a format în rocă calcaroasă lacuri, canioane, peșteri și cascade impresionante.
Meridionali
CASTELUL PELES
Este primul castel din Romania care a avut electricitate si incalzire centrala.
Castelul Peleş este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat și s-a consacrat, prin valoarea sa istorică și artistică, drept unul din cele mai reprezentative monumente arhitectonice și cu valoare istorică din Europa celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.
Construcţia impetuoasei clădiri care pare că străjuiește Bucegii a început în anul 1873 la cererea regelui Carol I, iar inaugurarea oficială a avut loc în anul 1883.
Castelul are 160 de camere cu mai multe intrări şi scări interioare, peste tot impunându-se sobrietatea și distincția, dar și cultul pentru frumos al membrilor Casei Regale.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, Castelul Peleș se număra printre cele mai moderne reședințe regale europene, beneficiind de electricitate, lift interior și încălzire centrală.
Castelul Peleș a fost primul din Europa care a fost proiectat cu o uzină electrică proprie, ceea ce permitea iluminarea electrică a clădirii.
La parter este expusă o colecție impresionantă care numără câteva mii de arme și armuri din mai multe țări. Piesa de rezistență a colecției este armura completă pentru călăreț și cal care cântărește peste 100 kg, dar care nu a fost purtată niciodată de către regele Carol I. Tot aici se află coroana regală, care a fost făcută din oțelul unui tun.
Orientali
IZVORUL TAUSOARELOR
Este pestera cu cea mai mare denivelare din tara,415m
A fost descoperită de învățătorul Leon Barte în 1955 și explorată în valuri succesive de atunci, peștera ajungand una din cele mai lungi si denivelate din România.
Este situata in muntii Rodnei,care fac parte din Grupa Nordica a Carpatilor Orientali
Pestera are o lungime de aproape 16 kilometri, fiind una dintre cele mai mari ca dimensiune din cadrul Carpatilor Orientali.
In Pestera Tausoare se gasesc minerale de gips, numite anthodite sau flori de gips, aici aflandu-se cea mai mare concentrare de formatiuni de gips din pesterile tarii. A fost identificata prezenta mineralului „Mirabilit”, unic in pesterile din Romania si gasit doar in câteva pesteri din lume, dar si a „Bilelor de Tausoare”, sfere de calcar care reprezinta un fenomen unic in pesterile lumii.
Explicație: