Răspuns :

Răspuns:

La trecerea dinspre intestinul subţire spre cel gros se află un sfincter şi o valvulă, dispozitiv care nu permite conţinutului să treacă decât într-o singură direcţie.

Sub ea este o porţiune în formă de fund de sac numită cecum. La cal şi la iepure, cecumul este foarte voluminos. La om este redus şi are o prelungire subţire – apendicele.

Deasupra valvulei începe colonul – partea cu cea mai mare lungime.

 In punctul de trecere de la intestinul subtire la cel gros se afla un ventil, valva ileo-cecala, care impiedica refluxul continutului intestinului gros in intestinul subtire. Cecul are apendicele lung de 6-12 cm, asa numitul apendice vermiform. In caz de inflamatie a apendicelui,

Răspuns:

Explicație: Intestinul subtire este format din 3 segmente: 1 porțiune fixă numită duoden și două porțiuni mobile: jejun și ileon

Intestinul gros incepe la nivelul fosei iliace drepte printr-o portiune saculara, situata inferior de varsarea ileonului, denumita cec, a carui anexa este reprezentata de apendicele vermiform. De la acest nivel, intestinul gros se continua cu colonul, ce descrie „cadrul colic”, spatiul delimitat la exterior de acesta fiind ocupat de masa anselor intestinale. Primul segment ascensioneaza pana la nivelul ficatului, sub care se incurbeaza catre partea stanga, devenind transversal. Ajuns la nivelul splinei, coboara pana in fosa iliaca stanga, unde se continua in pelvis. Ultima parte a intestinului gros este constituita din rect, care descinde la exterior prin orificiul anal.