Răspuns :

Răspuns:

Contextul politic din țările române vecine îl determină pe Mihai să treacă la unirea acestora. Astfel, Moldova se apropie de Polonia în timpul domniei lui Ieremia Movilă și acest fapt are drept consecință îndepărtarea Moldovei de Sfânta Alianță. În Transilvania, principele Sigismund Bathory renunță la tron în favoarea vărului său, cardinalul Andrei Bathory, de asemenea fidel politicii poloneze.

În 1599, Mihai Viteazul pătrunde în fruntea oștirii sale în Transilvania și îl învinge pe Andrei Bathory în octombrie, în bătălia de la Șelimbăr.

Explicație:

Sper ca te-am ajutat :)

Conturarea mitului Mihai Viteazul ilustrează mai bine ca oricare alt model istoric mutațiile petrecute în conștiința românească. Domnitorul care a reușit să stăpânească pentru scurt timp, la 1599-1600, cele trei țări reunite, trei veacuri mai târziu, în România modernă, începe a fi receptat ca unificator abia spre mijlocul secolului al XIX-lea. O asemenea interpretare lipsește cu desăvârșire în istoriografia cronicărească a veacului al XVII-lea și chiar mai târziu, spre 1800, la Școala Ardeleană".