Răspuns :

Explicație:

CONCURS: VOUCHER 400 RON PT. CĂRȚI (01.11.2020 - 31.12.2020)

PARTICIPĂ ⯈

 

Recenzie ”Moș Goriot” de Honore de Balzac

by Cristian Cărpenaru | Aug 17, 2016 | Recenzii cărți

CARTEA MOȘ GORIOT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Romanul ” Moș Goriot”, scris de Honore de Balzac în anul 1835, face parte din impresionantul ciclu intitulat ”Comedia Umană” care, din punctul meu de vedere este una dintre cele mai grandioase concepții literare, atât ca valoare, cât și ca vastitate, frizând perfecțiunea într-un mod plin de vervă și dibăcie.

Este una din cărțile care reușesc, cu o admirabilă fervoare, să scoată  la lumina oprobiului întregul putregai al omului arivist și ipocrit, al ființei care, odată cocoțată pe o oarecare grămadă de moloz, pe care o numește piedestal, ajunge să se considere intangibil, poate chiar un soi de zeu.

personajul principal, Goriot, ajuns la vârsta tâmplelor ninse și a bilanțurilor, când se culeg de ramurile gloduroase ale vieții rodul împlinirilor, este tatăl a două fete, ajunse la vârsta maturității, Anastasie de Restaud și Delphine de Nucingen, ambele intrate, prin minuțioasa grijă a bătrânului, în mult râvnita lume a aristocrației franceze.

Balzac, maestru desăvârșit al descrierii moravurilor unei epoci pline de desfrâu, trădări, iubiri false și spânzurări ale orgoliului, ne înfățișează două urmașe ale primordialei Eva, pline de venin, încorsetate în putreda ipocrizie a veștedului parvenitism.Cele două făpturi galice par a fi împrumutat o mare parte din comportamentul flămândelor hiene, fiind pline de văpaia hilarelor ambiții. Orbite de luxul care cere un preț exorbitant, cele două înfumurate feline își subjugă unicul lor părinte cu absurdele lor dorințe și nevoi.