Răspuns :

Răspuns:

Rezumatul nuvelei Alexandru Lăpușneanu te va ajuta să îți reamintești cu exactitate care sunt evenimentele care se petrec în fiacre dintre cele patru capitole, dar și să înțelegi semnificația fiecărui motto întâlnit la început de capitol.

„Alexandru Lăpușneanu” este o nuvelă istorică, de factură romantică, publicată de Costache Negruzzi în perioada paṣoptistă, mai exact, în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Aceasta apare în primul număr al revistei „Dacia literară” ṣi are la bază, conform cerinţelor paṣoptiṣtilor, o temă inspirată din istoria poporului român – creionarea perioadei celei de-a doua domnii pe tronul Moldovei a lui Alexandru Lăpușneanu (secolul al XVI-lea). Textul nuvelei este divizat în patru capitole, fiecare capitol fiind însoţit de câte un motto relevant pentru dinamica întâmplărilor din acel segment.

Primul capitol al nuvelei surprinde întoarcerea lui Alexandru Lăpușneanu pe tronul Moldovei cu intenţia de a redobândi puterea pierdută din cauza trădării boierilor. Revenirea lui Lăpușneanu însemna înlăturarea actualului conducător, Ştefan Tomșa. În plus, Lăpușneanu era pregătit să se răzbune pe boierii care l-au trădat în timpul primei sale domnii ṣi au provocat pierderea tronului. Aflat la graniţă, acesta este întâmpinat de patru boieri – Moțoc, Veveriță, Spancioc ṣi Stroici – care îi transmit faptul că poporul nu îl vrea ṣi, prin urmare, ar fi bine să se întoarcă din drum.