Răspuns :
Răspuns:
o viata sanatoasa inseamna sa mananci sanatos sa faci sport si sa mananci foarte putin dulce totusi mai sunt niste pasi: trebuie sa facem miscare sa stam mai putin pe telefon sa reducem timpul de stat asa si cu televizorul si sa stam pe afara sa nu stam in casa si mai ales sa nu aruncam gunoaiele langa cos sa respectam natura sa aruncam gunoiul la cos si sa respectam toti oameni asa si animalele si sa le iubim sa iubim oameni si sa invatam! parinti nostri trebuie sai iubim si sa-i respectam pentru cea ce ei au facut cam atat restu mai inventezi tu daca vrei pace
Răspuns:
1.Ce inseamna o viata sanatoasa?
Multi dintre noi asociem stilul de viata sanatos cu slabitul si dietele. Cu siguranta, te va ajuta sa slabesti, insa o viata sanatoasa si echilibrata implica mult mai multe.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) defineste sanatatea ca fiind o “stare de bunastare fizica, mentala si sociala completa si nu doar absenta bolii”.
Un stil de viata sanatos este un cumul de aspecte, de la sanatatea corpului fizic, la cea psihica, emotionala, spirituala, relationala si financiara. Printre cele mai “vizibile” beneficii ale unui stil de viata sanatos, se numara faptul ca te simti nemaipomenit, ai mai multa energie, te poti concentra mai bine si te imbolnavesti mai rar – sau, de ce nu, deloc).
Nu se poate spune ca unul este mai important ca altul, dar desigur, fara o alimentatie sanatoasa si suficiente ore de somn nu poti face nimic.
2. Principiile de baza ale unei vieți sanatoase.
Poate ai auzit de Piramida alimentatiei sanatoase. Asemenea anunturilor de la TV, si aceasta ne spune ca “pentru o viata sanatoasa, consumati fructe si legume in fiecare zi” si “evitati excesul de sare, zahar si grasimi”. Asa ca oricat de enervanta ar fi pauza publicitara, priveste partea plina a paharului – cu fiecare pauza vei primi un reminder ca ti-ai propus sa urmezi un stil de viata sanatos.
Este bine sa te hidratezi, incepând ziua cu 1-2 pahare de apa calduta in care storci si o jumatate de lamaie daca organismul tau o suporta. Aceasta are rolul de a curata organismul, comparativ cu apa pe care o bei pe parcursul zilei, care are rol de hidratare. Se recomanda sa bei apa la temperatura camerei sau chiar calduta, cu inghitituri mici la intervale foarte mici de timp, pentru o mai buna asimilare. In general, se spune ca este bine sa consumi 1,5-2 litri de apa pe zi.
Viața socială este de fapt un aspect fundamental al sănătății. Izolarea socială poate duce la o deteriorare treptată și ireversibilă a abilităților fizice și psihice, inclusiv a dizabilității fizice și a demenței. Nu doar corpul are nevoie de exerciții fizice! Stimularea intelectuala va ajuta la mentinerea bunei functionari si evitarea deteriorarii cognitive. Este bine sa incercam sa oferim creierului un antrenament obișnuit cu exerciții care îmbunătățesc memoria, atenția, capacitatea de concentrare și învățarea de noi subiecte. Acest lucru va ajuta la evitarea problemelor de mai sus.
Tutunul, alcoolul și drogurile au un impact foarte negativ asupra sănătății. Până în ultimii ani, exista o credință populară potrivit căreia o cantitate mica de vin sau bere zilnic este în regulă, dar noi studii au dovedit că și acest lucru poate influența sănătatea noastră într-un mod negativ.