Răspuns :

Răspuns:

Primele cnezate șsi voievodate

Oltenia, spre deosebire de Muntenia, nu a făcut parte din Cumania, influentța acestora fiind minimă în această regiune. Banatul de Severin a fost înființat în anii 1230 ca teritoriu al Ungariei, primul ban, Luca, fiind pentru prima dată menționat în 1233. Diploma cavalerilor ioanițti din 1247 este un act de danie al regelui Béla al IV-lea al Ungariei către Cavalerii Ioanitți, oferindu-le „țtara Severinului” șsi „toată Cumania”. Cavalerii îșsi asumau responsabilitatea să apere granitțele acestor regiuni șsi să asigure extinderea maghiarilor în țtinuturile dintre Dunăre șsi Carpați. Diploma atestă primele formatțiuni prestatale româneșsti la sud de lantțul muntos carpatic.

Voievodatul lui Litovoi era situat în marea depresiune a Târgu-Jiului, străbătută de râul Jiu, prelungindu-se spre apus până la depresiunea Tismaniei si în răsărit până la Olt; în sud, se întindea până la regiunea de câmpie, iar în nord îngloba si tinutul Hategului. Voievodatul lui Seneslau se afla în depresiunea Titestilor sau Arefului, având ca granite: în sud - regiunea de câmpie si în nord - tara Făgăraului (inclusiv). Cele două cnezate erau asezate în dreapta Oltului, cel al lui Farca în judetul Vâlcea, iar cel al lui Ioan probabil se afla mai la sud.

Dintre aceste formatiuni românesti, cea care se afirmă la putere este voievodatul lui Litovoi. Acesta s-a răsculat în 1272 împotriva regelui ungar Ladislaus IV dorind să câstige teritoriul Banatului de Severin, un important punct strategic. Armata voievodului se luptă cu cea a lui George, fiul lui Simon, dar este înfrântă. Litovoi moare în timpul bătăliei (probabil purtată undeva în jurul anului 1277, fiind evocată într-o diplomă regală din 1285), iar fratele său, Bărbat, este capturat. Acesta îi răscumpără libertatea cu o mare sumă de bani si devine urmasul lui Litovoi la conducere până în 1288.

Explicație:

Sper ca te am ajutat