Răspuns :

Salut!

a. Ce tren era ăla¹/ despre care nu știai nimic.²/

  • despre care - pronume relativ precedat de prepoziția "despre" caz acuzativ, f.s. complement prepozițional. (despre care nu știai nimic? ... despre care = despre tren)

***pronumele relativ substituie un substantiv/pronume, numeral din regentă. De aceea, pentru a vă veni mai ușor în stabilirea funcție sintactice, când puneți întrebarea pentru aflarea ei, dați ca răspuns și varianta cu substantivul substitut.

De exemplu, în frază de mai sus, "care" substituie substantivul "tren" ➡️ Despre care nu știai nimic = Despre tren nu știai nimic

b. "Ce vedeam?"

  • ce - pronume interogativ, cazul acuzativ, funcția sintactică de complement direct (ce vedeam? ...vedeam ce = vedeam ceva/vedeam o casă

c. "și-am văzut multe"

  • multe - pronume nehotarat, cazul acuzativ, funcția sintactică de complement direct (ce am văzut?)

d. "și mai era ceva ... asta nu ți-am spus"

  • ceva - pronume nehotărât, cazul nominativ, funcția sintactică de subiect (ce mai era? .... ceva = o lumină/ o floare/ o vază etc)

  • asta - pronume demonstrativ, cazul acuzativ, funcția sintactică de complement direct (ce nu ți-am spus?)

*** În propoziţia "asta nu ți-am spus", subiectul este neexprimat, inclus (eu nu ți-am spus). Pentru a nu face o confuzie și a fi tentați să spunem că "asta" este subiect, să ne facem o obișnuință din a stabili prima data subiectul enunțului.

e. "prima data am crezut că mi se năzare mie"

  • mie - pronume personal,

cazul dativ, funcția sintactică de complement indirect (reluat) (cui se năzare?)