Răspuns :

Răspuns:

Cum funcţionează rinichii?

În funcţie de greutatea pe care o aveţi, în corpul dumneavoastră circulă între 4 şi 6 litri de sânge. Acest sânge este transportat către rinichii dvumneavoastră de arterele renale. În fiecare zi, un volum de aproximativ 1.500 de litri de sânge trece prin rinichi şi este tratat cu ajutorul a circa un milion de micro-filtre în fiecare rinichi.

Nefronii sunt formaţi din mici filtre numite glomeruli, care extrag din sângele dumneavoastră un fluid ce conţine apă, săruri şi materii reziduale. Astfel, proteinele şi globulele roşii rămân în sânge. Fluidul filtrat (urina primară) este transportat prin tuburi mici. Aici avem anumite tipuri de celule (celule tubulare), care aduc apa şi sărurile minerale, cum ar fi sodiul, calciul, fosfatul şi magneziul, înapoi în sânge. Ceea ce rămâne se excretă drept urină finală.

Câte săruri se absorb prin celulele tubulare depinde de presiunea sângelui şi de concentraţia anumitor hormoni care afectează aceste celule. Astfel, rinichii reglează echilibrul nostru de apă şi săruri minerale. În plus, rinichii influenţează şi sunt influenţaţi de tensiunea arterială (de exemplu, atunci când tensiunea arterială scade, în sânge intră mai multă apă şi sodiu).

Rinichii noştri produc şi hormonul numit eritropoietină, care stimulează producţia de globule roşii.

 

Sper ca te am ajutat:)