Răspuns :

Depinde de specificațiile profilului. La o clasă cu profil bilingv sau intensiv engleză/franceză, indiferent dacă este clasă de profil uman sau real, este de preferat să ai un nivel mai avansat de cunoștințe în limba respectivă. La astfel de clase, numărul de ore de limbă străină (eng/fr) este mai mare decât la celelalte profile (simple) și se lucrează de regulă la un nivel ceva mai avansat.

Repet, nu este neapărat vorba de o clasă de filologie cât despre un profil cu specific bilingv sau intensiv de limbă străină.

Spre exemplu, la un profil cu bilingv engleză se studiază limba engleză în regim bilingv – 5 ore/săptămână, iar clasa se împarte în 2 grupe, fiecare grupă având profesor diferit.

De asemenea, specific acestui profil bilingv este studiul Geografiei Marii Britanii şi SUA (în clasa a IX-a), Istoriei Marii Britanii şi SUA (în clasa a X-a) şi a Elementelor de cultură şi civilizaţie anglo – americană (în clasele a XI-a şi a XII-a). Aceste discipline se studiază în limba engleză, cu profesori calificaţi în predarea lor.

La un profil cu bilingv franceză, treaba este cam aceeași. Se studiază limba franceză în regim bilingv – 5 ore/săptămână, pe grupe. În clasa a IX-a orarul cuprinde opționalul de Geografie a Franţei, iar, în clasa a X-a, Istoria Franţei. În clasele a XI-a și a XII-a, se studiază în limba franceză, o disciplină non-lingvistică (DNL). Elevii pot opta între istorie, geografie, matematică, fizică sau biologie.

Și încă un aspect care ar fi de precizat, repartizarea la un astfel de profil depinde de examenul de bilingv (proba de verificare a cunoștințelor la limba engleză) care se dă înainte de Evaluarea Națională. Testarea are 2 probe (scrisă și orală) și este eliminatorie. Nu poți opta pentru un profil bilingv dacă nu ai luat acest examen, iar dacă totuși treci profilul pe lista de opțiuni, la repartizarea computerizată nu se ia în considerare opțiunea.