Răspuns :
Răspuns: Părerea mea, este:
Sigur la întrebările 17 A, C, D, E ați răspuns corect:
A: fals, apa ionizează parțial, constanta de autoprotoliză a apei, Kw=10⁻¹⁴
C: corect, fiindcă dizolvarea KNO₃ în apă este endotermă, absoarbe căldură din mediu și atunci creșterea temperaturii favorizează dizolvarea:
V-am extras câteva date, privind variația solubilitații de KNO₃ cu temperatura, dintr-un grafic:
t=0 C, solubilitate=10 g KNO₃/100 g apă
t= 80 C, solubilitate=179 g KNO₃/ 100 g apă
D: fals, fiindcă soluția apoasă de KNO₃ este un electrolit, conduce curentul electric. Motive sunt: soubilitatea sare în apă, disocierea totală a sării sub acțiunea apei în ioni, care vor contribui la conducerea curentului electric prin interiorul ei.
E: corect și se explică prin pct B
B. este fals, fiindcă avem dizolvarea unei substanțe ionice, KNO₃, ce conține ionii K⁺ și ionii NO₃⁻, într-un solvent polar, apa, H₂O. Între ionii sării și dipolii apei H⁺₂O²⁻ ( +....-) apar interacțiuni fizice, ion-dipol.
Încerc să vă explic și să încercăm, să vedem fenomenele:
-introducem o cantitate de sare de KNO₃ în apă. Ionii K(+) și NO₃(-) sunt în nodurile unei rețele cristaline, numită ionică (de la ioni).
-imediat dipolii apei se orientează, spre ionii cu sarcina electrică opusă:
un număr de dipoli (+.....-) → ionul K (+)
un număr de dipoli (-......+) → ionul NO₃(-)
- Ionii de K⁺ și respectiv ionii de NO₃⁺ din noduri, sunt smulși din rețea, sub atracția acestor dipoli H₂O și duși în afara rețelei.
-ionii K⁺ și NO₃⁻ sunt înconjurați imediat, de un număr de dipoli, între ei se stabilesc forțe de atracție fizică. Fenomenul se numește solvatare, sau hidratate în cazul apei.
-rețeua cristalină este distrusă, și permite infiltrarea apei, formarea legăturilor fizice ioni-dipoli, hidratarea.
-Sigur forțele de atracție fizică ion-dipol, sunt mai slabe față de forțele ce țin ionii în rețea, dar sunt foarte numeroase și le înving și vor distruge rețeaua cristalină a sării KNO₃. În final, vom obține o soluție de KNO₃, în care există: ioni de K și NO₃ hidratați, ioni de H⁺ hidratat și OH⁺ din autoprotoliza apei și molecule de apă neionizate.
Sarea KNO₃ provine din: KOH bază tare și HNO₃ acid tare.
Explicație: