Răspuns :
Răspuns:
Salut!Eu o sa incerc sa iti fac o apartenenta cat mai frumoasa sper ca imi vei da si coroana,fara suparare,pai sa incepem:
Genul epic cuprinde totalitatea operelor literare,populare sau culte in care autorul isi exprima in mod indirect gandurile,ideile si sentimentele prin intermediul actiunii si al personajelor,antrenate in delurarea evenimentelor plasate in cronotopos.
Termenul "epic" provine din grecescul "epikos" derivat din "epos" si inseamna zicere,povestire.
Consider ca opera literara "Insula din ziua de ieri" din scrierile lui Umberto Eco apartine genului epic deoarece autorul isi exprima in mod indirect gandurile,ideile si sentimentele prin intermediul celor trei elemente fundamentale:narator,personaje si actiune.
Intro prima ordine de idei in sustinerea caracterului epic al textului dat,se remarca prezenta naratorului de tip obiectiv.Acesta este heterodiegetic,detasat,neimplicat afectiv in deluraree evenimentelor,fapt sustinut de utilizarea formelor verbale si pronominale la persoana a 3-a: "el,il,scria,intra,etc."Personajele sunt instantele narative care participa la actiune avand un anumit grad de implicare.Astfel,in acest fragment,naratorul isi indreapta privirea in jurul lui Roberto-personaj principal.
Intro alta ordine de idei,actiunea este plasata in cronotopos.Indiciile spatio-temporale sunt vagi: timpul ramane nedeterminat ceea ce inseamna ca se poate intampla oriunde in univers iar spatiul cuprinde taramul real:marea,laboratorul.Actiunea se desfasoara pe momentele subiectului iar textul citat poate fi rezumat astfel: Dupa o perioada in care personajul principal,isi putea vedea moartea in fata ochilor acesta a ajuns la bordul unei nave.Dupa o mica inspectie Roberto gaseste tot felul de obiecte inclusiv harti.Ajuns pe puntea vasului in care se afla,mare minune ia iesit in fata ochilor,insasi renumita Insula pe care o privea cu multa fascinatie dupa cum se intelege din scrierile acestuia.
De asemenea,relatarea evenimentelor se face prin intermediul naratiunii,cu ajutorul careia Esop colaboreaza astfel incat sa isi impogateasca opera de arta.
Prin urmare,cele trei elemente fundamentale (narator,personaje si actiune), indiciile spatio-temporale,naratiunea ca mod de expunere predominant confirma apartenenta operei literare "Insula din ziua de ieri" apartine genului epic.
Explicație:
Sfaturi pe care ti leas da in orice apartenenta deoarece cred ca esti clasa a 8 si asta ar putea sa te ajute la examenul tau de capacitate:
- Evita pe cat posibil termenii :"In primul rand", "In alt doilea rand", "In concluzie"
De ce spun asta?Ei bine vezi tu extrem de multa lume o sa foloseasca astfel de termeni iar daca ai o alta exprimare apartenenta ta se diferentiaza mult de celelate
2Daca ai orice apartenenta de facut tias sugera in caz ca sti de unde provine originalitatea cuvantului cum am scris eu la termenul "epic" si sa scri si definitia literaturii. Eu nu am mai scriso dar o sa tio spun acum,poate ai nevoie de ea: Literarura este o vasta biblioteca, un pendul intre real si imaginar.Scrierea ascunde intrun registru afectiv o lume a inchipuirii ce il obliga pe cititor sa devina un prizonier in labirintul textual asa cum afirma Umberto Eco purificanduse prin catharsis. Iar in caz ca ai basmul spre exemplu poti sa scri definitia literaturii populare care suna asa :Literatura populara cuprinde totalitatea operelor literare populare produse de catre un popor si tranzmise prin viu grai prin care se defineste specificul national al acesteia.
Acestea sunt doar obtionale sunt doar sugestii ca sa iti inbogatesti apartenenta.
Acum ca sa te fac sa intelegi cum sa faci o apartenenta la gen epic,eu am folosit schema de mai jos:
- Def. Provenienta termenului
- Intro prima ordine de idei/O prima trasatura-aici vorbesti de narator si de personje
- Intro alta ordine de idei/O alta trasatura- aici inta actiunea indiile spatio temporale si de asemenea mini rezumatul textului
- Modurile de expunere pot fi naratiunea,monologul sau dialogul
- (Obtional)Ar trebui sa vorbesti si despre conflictul interior sau cel exterior numai in cazul in care il ai
- Incheierea