Răspuns :
Consider că romanul ”Maitreyi”, scris de prozatorul și filosoful român Mircea Eliade, este un roman al experienței și al cunoașterii deoarece se caracterizează prin profunzime și conferă impresia de autenticitate.
În primul rând, ”Maitreyi” este un roman al experienței, al cunoașterii, deoarece prezintă o experiență transformatoare, ce are rolul de a schimba modul de gândire al protagonistului. Personajul principal, Allan, își schimbă perspectiva asupra culturii indiene ajungând chiar să o accepte și să fie fascinat de acea mentalitate. Totodată, sentimentele sunt trăite intens, datorită dragostei pe care Allan o nutrește pentru personajul feminin.
În al doilea rând, romanul este unul al experienței și al cunoașterii, pentru că eroul este un alter-ego al autorului, din a cărui biografie știm că povestea cărții a fost trăită și în realitate. Autorul introduce date din jurnalul său indian în narațiune, aducând doar câteva schimbări, precum numele și profesia naratorului sau identitatea inginerului Narendra Sen. El păstrează numele adevărat al eroinei, Maitreyi, și pe cel al surorii sale, Chabu.
În concluzie, după argumentele menționate anterior, opera ”Maitreyi” se încadrează într-un roman al experienței și al cunoașterii.