Răspuns :
Autorul vrea sa transmită tristețea și melancolia cauzată de trecerea ireversibila a timpului , acesta tânjește după vara , fiind conștient de neputința aducerii anontimpului cald înapoi. Pentru poet iarna este momentul anului in care tristețea punea stăpânire asupra lumii , iar frumusețile naturii sunt distruse de venirea acestui anotimp rece
Explicație:
In opinia mea poezia "Ce te legeni..." de M. Eminescu reprezinta o poezie cu inspiratie folclorica.
In primul rand se ramarca starea de melancolie ce troneaza asupra codrului care se leagana jalnic fara ca o forta exterioara aparenta sa il incurce. Starea de deprimare a codrului reiese din secventa"Cu crengile la pamant" ce denota sfarseala toropitoare de care codrul e plin si eul liric il intreaba pe acesta care este izvorul din care acest noian de tristete a inceput sa curga in raspar. Codrul apara apoi personificat raspunzand eului liric ca totul se datoreaza curgerii ireversibile a timpului care il izoleaza,ii alunga tovarasii si il incapaciteaza din nou si din nou cum reiese din versurile sugestive"Bate vantul Şi se duc ca clipele,Scuturând aripele,Şi mă lasă pustiit,Vestejit şi amorţit".
In al doilea rand se observa la nivel sintactic un amalgan de cuvinte care reprezinta timpul mereu pe fuga"iarna""clipele""vara". In finalul poeziei tristetea codrului atinge paroxismul si codrul ramane singur in lumea lui,plin fiind numai de dor "Si cu doru-mi singurel de ma-mgan numai cu el" si intr-o astfel de situatie cum sa nu devii plictisit de existenta,cum sa nu iti pleci la pamant crengile?.
In concluzie,afirm cu tarie ca poezia " Ce te legeni ..." de Mihai Eminescu este o opera ce dezbate tema timpului ireversibil si a tristetii care survine odata cu el.
sper ca te-am ajutat si ai grija ca e putin cam lamentabil si eseul meu nu doar codrul...