Răspuns :

In primul rand, trebuie sa avem materialele necesare :

1 magnet, agrafe de birou, un spatiu unde putem experimenta ( masa)

Un magnet atrage obiecte din fier sau aliajele acestuia si, daca stau in contact, obiectele respective capata proprietati magnetice : "se magnetizeaza".

Magnetizarea e temporara, de ordinul orelor sau zilelor.

Asezam agrafele de birou pe magnet timp de cateva  minute.

Daca s-au magnetizat, agrafele trebuie sa aiba doi poli, ca orice magnet.

Verificam daca intre oricare 2 agrafe apar forte de respingere, prin alaturarea a doua agrafe. Una poate sta pe masa, si cu cealalata ne apropiem usor si o rotim in jurul celei de pe masa. La un moment dat, agrafa libera se va indeparta usor si vom sti ca e magnetizata.

Nu cautam forta de atractie, deoarece daca o singura agrafa este magnetizata, ea va atrage orice alt obiect de fier si determinarea nu este suficienta.

Exista si o alta varianta de verificat, mai spectaculoasa, dar necesita dexteritate. Daca agrafele sunt subtiri, sau le inlocuim cu niste ace de cusut, cu un pic de atentie si efort, le putem aseza pe suprafata apei dintr-un pahar. Desi sunt din fier, vor pluti, sustinute de o forta existenta la suprafata apei, numita "Tensiune superficiala" ( e un efort care merita incercat). Daca sunt magnetizate, se vor roti astfel incat unul din capete va indica polul Nord, celalalt, polul Sud.