Răspuns :
╔════════♥
Bună!
╚════════♥
╔════════♡
Răspuns:
╚════════♡
2)
- Virgula din secvența "O, mamă, dulce mamă" are rolul de a marca separarea interjecției "o" de restul enunțului și, de asemenea, de a marca scrierea separată a apoziției "mama".
3)
- Rolul punctelor de suspensie din versul "Se bat încet din ramuri, îngână glasul tău..." au rolul de a indica o stare lăuntrică de melancolie, de dor, a eului liric, având o puternică încărcătură estetică.
6)
- În textul dat, imaginile artistice au rolul de a sugera diferiți stimuli, precum cei gustativi: "dulce mamă" și cei auditivi: "freamătul de frunze", "îngână glasul tău".
10)
- Titlul "O, mamă..." este alcătuit dintr-o interjecție cu o puternică încărcătură afectivă - "O" și dintr-un substantiv comun nearticulat "mamă". Acesta are o strânsă legătură cu poezia înfățișată, conturând tema morții, deznădejdea, melancolia și dorul accentuat de versuri.
11)
- Rolul expresiv al adverbului "mereu" din poezia dată este de a accentua eternitatea ființei numită mamă pentru eul liric, care-i potențează valoarea și o face nemuritoare pentru sufletul său îngreunat de dor.
12)
- Expresivitatea limbajului poetic din textul dat este marcat de existența figurilor de stil, care sugerează sentimente și stări ale eului creator, precum repetiția motivului central "mamă", epitetul cromatic "criptei negre" și metafora "negură de vremi". Acestea au rolul de a întări tema morții.
14)
- În ultimele patru versuri ale poeziei date, ideea poetică dată de tema morții este în strânsă legătură cu mijloacele artistice folosite, precum elementele funerare: "criptei", "mormânt" și cu sugestia apăsătoare a morții dată de imaginile artistice vizuale: "sfântului mormânt", "criptei negre", "tu vei dormi mereu".
╔════════♥
Succes!
╚════════♥